Aktuality

Zmena legislatívy pochová mnohé firmy

  Pekári počítajú, že povinné príplatky ich budú stáť 18 miliónov eur. Nakoniec to povedie len k vyšším cenám pečiva, tvrdia.

Kolotoč lacného pečiva sa láme v základoch

Tridsiatnička Miriam chodí do práce na 16-hodinové zmeny každý druhý deň bez ohľadu na víkendy či sviatky. A hoci časť mzdy berie načierno, beztak zarobí za mesiac v čistom len 760 eur. Brandža, v ktorej pracuje, je navyše skoro stále vo vysokých stratách. Vlani jej zo škôl po celej krajine vyšlo len 14 učňov a aj drvivá väčšina majiteľov jej podnikov sú starší páni...

Baričák: Pekári sú v kritickom stave, problémom je aj dovoz výrobkov

Pekárov negatívne môžu ovplyvniť napríklad pripravované vládne opatrenia v oblasti zvyšovania príplatkov. Za problém považujú aj to, že na pultoch je len polovica chleba a pečiva od našich výrobcov.

Jednoduchá finta, ktorá vám ochráni chlieb

  Zvyčajne by mal vydržať aspoň tri dni. Kto chce, aby mu chlieb dlhšie vydržal bez stvrdnutia, odborník odporúča jednoduchú fintu: vyhýbajte sa igelitu.

Chlieb náš každodenný

  Ako sa však správame ku chlebu? Totiž v dnešnej konzumnej spoločnosti sa všetkým plytvá, aj chlebom. Úplne zbytočne ho vyhadzujeme. Mária Babinská sa najskôr zhovárala s  Jankou Šulekovou - inšpektorkou kvality jednej z najväčších pekární na Slovensku so sídlom v Petržalke. 

Najlepší Bratislavský rožok upiekla študentka Milka z Bratislavy

  Počas troch dní na gastronomickom veľtrhu Danubius Gastro 2017 súťažili žiaci zo Slovenska a Českej republiky o to, kto upečie najlepší Bratislavský rožok. Túto tradičnú slovenskú špecialitu chráni aj Európska únia. Tento rok sa konal už 11. ročník tejto súťaže. Z mladých pekárov z deviatich stredných škôl získala prvé miesto študentka Emília Zemanová zo Strednej...

Spotreba bezlepkového pečiva rekordne rastie

  Širšia ponuka slovenských bezlepkových potravín podčiarkuje fakt, že slovenskí potravinári vedia spotrebiteľom ponúknuť čoraz viac bezpečnejších a kvalitnejších potravín.

Štartuje Gastro sviatok: Ochutnajte a ohodnoťte výkony pekárov a cukrárov na Danubius Gastre

Už tento týždeň začína  veľtrh gastronómie a hotelierstva Danubius Gastro v priestoroch bratislavského výstaviska Incheba Expo. Od štvrtka 26. 1.do 29. 1. sa na výstave, okrem iného, predstavia organizácie, ktoré zastrešujú 550 pekárenských podnikov z celého Slovenska.

My sa doma váľame, oni tvrdo makajú. Takto vyzerajú Vianoce v pekárňach

  Aby bol štedrovečerný stôl skutočne štedrý, potravinárske závody musia pracovať na plné obrátky. Tesne pred sviatkami pokoja majú priemyselné pekárne dvakrát viac práce ako obvykle. Zamestnanci nepoznajú voľno ani počas sviatkov. Na vlastnej koži sme skúsili, aké je to pracovať v takomto tempe.

Ako žije pekár v období Vianoc?

  Vianočné sviatky sa nám najčastejšie spájajú so stromčekom, darčekmi, kaprom, no rovnako s chutným sladkým pečivom. Keď som ja bol malým chlapcom, bral som všetky tieto veci ako samozrejmosť, bez ktorých Vianoce nemôžu byť pravými Vianocami. Keď som v dospelosti začal podnikať v pekárenskom biznise, „vytriezvel som“. Asi ako všetci moji kolegovia z branže. Vianoce...
«zobraziť 1 z 6 strán»