Najlepší Bratislavský rožok upiekla študentka Milka z Bratislavy


 

Počas troch dní na gastronomickom veľtrhu Danubius Gastro 2017 súťažili žiaci zo Slovenska a Českej republiky o to, kto upečie najlepší Bratislavský rožok. Túto tradičnú slovenskú špecialitu chráni aj Európska únia. Tento rok sa konal už 11. ročník tejto súťaže. Z mladých pekárov z deviatich stredných škôl získala prvé miesto študentka Emília Zemanová zo Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb Farského v Bratislave.

 

Počas troch dní na gastronomickom veľtrhu Danubius Gastro 2017 súťažili žiaci zo Slovenska a Českej republiky o to, kto upečie najlepší Bratislavský rožok. Túto tradičnú slovenskú špecialitu chráni aj Európska únia. Tento rok sa konal už 11. ročník tejto súťaže. Z mladých pekárov z deviatich stredných škôl získala prvé miesto študentka Emília Zemanová zo Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb Farského v Bratislave.

 

„Bratislavské rožky som sa naučila piecť až v škole, toto ocenenie preto patrí aj mojej majsterke Kataríne Morvayovej," hovorí víťazka. Bratislavské rožky hodnotila 5-členná odborná porota, ktorá posudzovala tvar, vzhľad, originalitu, vôňu, chuť a striedku. Jej rožok zaujal najviac, a to aj vďaka dodržaniu absolútne všetkých pravidiel, ktoré musí tradičný Bratislavský rožok splniť, aby si udržal ochrannú známku. „Tento rok to už bude päť rokov, odkedy je Bratislavský rožok označovaný za tradičnú špecialitu nášho hlavného mesta a je zároveň chránený Európskou úniou," hovorí Vojtech Gottschall, predseda Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska a zároveň hlavný organizátor tejto súťaže, ktorá sa konala pod záštitou ministerky pôdohospodárstva a rozvoju vidieka SR Gabriely Matečnej.

 

„Túto súťaž si ceníme o to viac, že mladých pekárov je na Slovensku ako šafranu. Každý rok máme problém nájsť študentov, ktorí chcú začať pracovať v tomto segmente," hodnotí Slavomír Moravčík, predseda Únie priemyselných pekárov SR. Tento rok sa na túto profesiu na Slovensku pripravuje len 10 učňov.

 

Súťaž pekárov-juniorov o najlepší Bratislavský rožok prebiehala tri dni na gastronomickom veľtrhu Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe. Ich prácu, a teda pečenie tradičných rožkov, si na veľtrhu vyskúšali aj historik a politik Anton Hrnko či pedagóg a poslanec NR SR Dušan Jarjabek.

 

 

Výsledky 11. ročníka súťaže o najlepší Bratislavský rožok:

 

1.miesto:

Emília Zemanová, Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb Farského z Bratislavy

 

2.miesto:

Magdaléna Hlaváčková, Stredná odborná škola potravinárska Krušovská, Topoľčany

 

3.miesto:

Jaroslava Vlčková, Albrechtova střední škola, Český Těšín, Česká republika

 

 

Celý článok a ďalšie informácie nájdete na linke: http://www.bratislavskenoviny.sk/najnovsie-spravy-z-bratislavy/bedeker-gurmana/najlepsi-bratislavsky-rozok-upiekla-studentka-milka-z-bratislavy.html?page_id=342622