Chlieb náš každodenný


 

Ako sa však správame ku chlebu? Totiž v dnešnej konzumnej spoločnosti sa všetkým plytvá, aj chlebom. Úplne zbytočne ho vyhadzujeme. Mária Babinská sa najskôr zhovárala s  Jankou Šulekovou - inšpektorkou kvality jednej z najväčších pekární na Slovensku so sídlom v Petržalke. 

 

 

Ešte dodáme, že vo všeobecnosti platí, že biely chlieb nevydrží tak dlho ako tmavý. Pšeničná múka má iný stupeň vymletia, a tým aj menej vlhkosti. Znamená to, že oproti napr. ražnému chlebu preberá zo svojho okolia vlhkosť oveľa rýchlejšie, a tým aj rýchlejšie splesnivie. Navyše tmavý chlieb je chránený zväčša silnejšou kôrkou. A dôležitá informácia je, že chlieb by sa mal uchovávať v suchom a vzdušnom prostredí. Na jeho uskladnenie je ideálny drevený chlebník alebo neglazovaná kameninová  nádoba.


Autorka: Mária Babinská; Ilistr. foto Couleur

 

Celý článok a ďalšie informácie nájdete na linke: https://reginazapad.rtvs.sk/clanky/polnohospodarstvo/131155/chlieb-nas-kazdodenny