Kolotoč lacného pečiva sa láme v základoch


Tridsiatnička Miriam chodí do práce na 16-hodinové zmeny každý druhý deň bez ohľadu na víkendy či sviatky. A hoci časť mzdy berie načierno, beztak zarobí za mesiac v čistom len 760 eur. Brandža, v ktorej pracuje, je navyše skoro stále vo vysokých stratách. Vlani jej zo škôl po celej krajine vyšlo len 14 učňov a aj drvivá väčšina majiteľov jej podnikov sú starší páni bez nástupcov.

 

Aj tieto skutočnosti zistil TREND od vlastníkov, pracovníkov či zo štatistík o hospodárení slovenských pekární. Dosť dôvodov na to, aby z tohto stratového biznisu každý racionálny podnikateľ vystúpil. Čerstvé pečivo je pritom každodennou stravou väčšiny domácností a pekárne sú najväčším zamestnávateľom celého slovenského potravinárstva. Prácu dávajú každému štvrtému potravinárovi. Vo väčších pekárňach s viac ako dvadsiatkou zamestnancov pracuje dohromady šesť a pol tisíca ľudí. V zhruba štyroch stovkách menších pekární, do ktorých spadá aj zamestnávateľ Miriam, pracujú ďalšie zhruba štyri tisícky.

 

Zachovať v tejto situácii slovenské pekárstvo pri živote bude mimoriadne náročné. No pre celú krajinu aj potrebné.

 

Nebezpečne veľa hráčov

 

Najväčším problémom brandže je, že dodnes v nej neprebehla koncentrácia, ktorá by vyčistila trh a ponechala na ňom len tých najschopnejších. Zánik jednej pekárne strieda vznik inej. Aj preto, že rozbeh menšej pekárne stojí len okolo 50-tisíc eur, čo je menej ako štart výrobne väčšiny iných potravín. Aj preto má Slovensko len dva cukrovary a štyri väčšie pivovary, zato pekární s viac ako dvadsiatkou zamestnancov vyše 80.

 

Celý článok si môžete prečítať tu: Kolotoč lacného pečiva sa láme v základoch

 

Článok prevzatý z týždenníka Trend: https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2017/cislo-23/kolotoc-lacneho-peciva-sa-lame-v-zakladoch.html